10 curiositats sobre els bolets

Sabies que alguns bolets poden il·luminar el bosc a la nit? O que existeixen espècies que valen milers d'euros?

Els bolets no són només un ingredient a la cuina, sinó un món ple de misteris que pocs coneixen. Des del fong més gran del món que no es veu a simple vista fins a bolets que poden salvar vides o destruir-les. Si vols descobrir aquestes i altres curiositats que et deixaran bocabadat, continua llegint perquè t'endinsarem en un univers fongui que no sabies que existia!

1. Els bolets no són plantes ni animals

Tot i que molts els confonen amb plantes, els bolets formen part d’un regne completament diferent: el regne dels fongs. A diferència de les plantes, els fongs no fan la fotosíntesi, sinó que s'alimenten de matèria orgànica en descomposició. Aquest fet els situa en una categoria pròpia entre els éssers vius, que comparteixen certes característiques amb animals i plantes, però amb moltes peculiaritats pròpies.

2. El bolet més gran del món no és visible

Potser penses que els bolets són petits, però el fong més gran conegut al món és una colònia de Armillaria ostoyae, que es troba a Oregon, als Estats Units. Aquest fong cobreix una àrea de més de 9 km² i té més de 2.400 anys! El que veiem com a bolet a la superfície és només la punta de l'iceberg; el veritable fong viu sota terra com una xarxa de filaments anomenats micelis.

3. Alguns bolets són fluorescents

Hi ha bolets que poden brillar a la foscor gràcies a una propietat anomenada bioluminescència. Un exemple d’aquests bolets és el Mycena chlorophos, que emet una llum verda tènue. Aquesta característica probablement serveix per atreure insectes que ajuden a dispersar les espores del fong.

4. Catalunya, un paradís boletaire

Els boscos de Catalunya són coneguts per la seva gran varietat de bolets, sobretot a la tardor. Espècies com els rovellons, els ceps o els camagrocs són molt apreciades en la cuina tradicional catalana. La tradició de sortir a buscar bolets està molt arrelada a la cultura catalana, i la tardor és considerada la millor època per gaudir d’aquesta activitat en família.

5. Hi ha bolets que es venen a preu d'or

Alguns bolets són tan rars i apreciats que poden arribar a costar centenars d'euros el quilo. Un dels més famosos és la tòfona blanca, que es troba principalment a Itàlia. En algunes subhastes, aquest bolet ha arribat a vendre's per més de 3.000 € el quilo! També hi ha altres bolets gourmet, com els ceps i les múrgules, que tenen un valor alt en mercats de productes selectes.

6. Els bolets són un indicador de salut forestal

Els bolets no només tenen valor culinari, sinó que també juguen un paper fonamental en l’ecosistema. Actuen com a descomponedors naturals, ajudant a trencar la matèria orgànica i alliberant nutrients al sòl. A més, algunes espècies de bolets formen relacions simbiòtiques amb les arrels dels arbres, ajudant-los a absorbir millor l’aigua i els nutrients, cosa que és essencial per mantenir la salut dels boscos.

7. Alguns bolets poden salvar vides

Mentre que molts bolets són tòxics, altres tenen propietats medicinals importants. Per exemple, el fong reishi (Ganoderma lucidum) ha estat utilitzat en la medicina tradicional xinesa durant segles per les seves propietats antioxidants i per millorar el sistema immune. A més, investigacions recents han trobat que certs components dels bolets poden tenir efectes antitumorals i antiinflamatoris.

8. El rovelló: el bolet més estimat de Catalunya

El rovelló (Lactarius deliciosus) és sens dubte un dels bolets més buscats i apreciats pels boletaires catalans. Es troba sobretot en boscos de pins, i el seu color ataronjat i el seu sabor únic el converteixen en un element indispensable en moltes receptes tradicionals. A la planxa amb un bon raig d'oli d'oliva i sal és una de les formes més populars de gaudir-lo.

9. El bolet més tòxic del món

El bolet més perillós és la farinera borda (Amanita phalloides), també coneguda com a "bolet de la mort". Aquest bolet és tan tòxic que amb tan sols una petita quantitat pot causar la mort si no es tracta a temps. Els seus efectes no es fan evidents fins passades unes hores, quan ja és massa tard per evitar danys als òrgans vitals.

10. Els bolets i les civilitzacions antigues

Els bolets han tingut un paper simbòlic en diverses cultures antigues. Civilitzacions com els maies o els asteques utilitzaven bolets al·lucinògens en rituals religiosos. Avui en dia, alguns estudis suggereixen que aquests bolets poden tenir propietats terapèutiques per al tractament de trastorns mentals com la depressió o l’ansietat.

imatge autor recepta

Rubén Cañadas

Vaig començar Novachef el 2020 durant el temps que vam estar tancats a casa. En tenir tant de temps lliure vaig passar molta estona a la cuina tastant diferents plats. Aleshores vaig decidir barrejar la cuina amb la meva altra gran passió: la programació web. Per això vaig decidir obrir aquest bloc on penjo les diferents receptes que vaig cuinant.