begudes de tardor per oblidar el fred

Quan arriba la tardor, les tardes es fan més curtes i l'aire fresc ens convida a buscar alguna cosa que ens aporti escalfor i confort. No hi ha res millor que una beguda calenta per acompanyar aquests moments de calma i relaxació, ja sigui sol a casa, amb un bon llibre, o compartint una xerrada amb amics o família.

A continuació, et presentem una selecció de les millors begudes calentes per gaudir plenament de la tardor, amb opcions tradicionals, innovadores i saludables.

1. Xocolata desfeta

beguda calenta xocolata desfeta

No podem parlar de begudes calentes sense mencionar la xocolata desfeta. Aquest clàssic és un imprescindible de les tardes de tardor a Catalunya. Rica, espessa i plena de sabor, la xocolata desfeta és perfecta per a aquells dies més freds. A més, és ideal per acompanyar xurros o melindros, o simplement per gaudir-ne a soles.

Per obtenir una bona xocolata desfeta, cal fondre xocolata negra de qualitat amb una mica de llet o aigua, remenant constantment fins a obtenir una textura espessa. Si t’agrada més dolça, pots afegir una mica de sucre. Per donar-li un toc especial, prova afegir-hi un pessic de canyella o vainilla.

La xocolata negra és rica en antioxidants, que poden ajudar a millorar l’estat d’ànim i aportar energia, cosa ideal per a les tardes de tardor quan el cos necessita més escalfor.

2. Te chai

beguda calenta tardor te chai

El te chai és una beguda d'origen indi que combina te negre amb espècies com la canyella, el cardamom, el gingebre i el clau. Aquests ingredients no només aporten un sabor únic, sinó que també tenen propietats antiinflamatòries i digestives, la qual cosa el converteix en una beguda perfecta per les tardes de tardor.

Per fer un bon te chai, bull una tassa d’aigua amb te negre i afegeix-hi les espècies. Després, afegeix-hi llet (poden ser versions vegetals) i deixa que bulli suaument durant uns minuts. Si prefereixes un sabor més dolç, pots afegir-hi mel o sucre morè.

Les espècies del te chai ajuden a estimular el sistema immunitari i aporten escalfor interna, cosa que el fa ideal per combatre el fred de la tardor.

3. Cafè amb llet i espècies

beguda calenta tardor cafe amb llet i especies

El cafè amb llet és una de les begudes més consumides, però pots donar-li un gir interessant afegint-hi espècies com la canyella, el clau o la nou moscada. Aquest toc extra no només afegeix sabor, sinó que també potencia els beneficis del cafè, especialment pel que fa a la circulació sanguínia i l’escalfor corporal.

Prepara el teu cafè amb llet com de costum, però abans d’afegir la llet, bull-la amb una mica de canyella i clau. Afegeix-la després al cafè, i si vols un toc dolç, pots afegir una culleradeta de mel o xarop d’auró.

La canyella és coneguda per regular els nivells de sucre a la sang i millorar la circulació, cosa que la converteix en una espècia perfecta per combatre el fred.

4. Sidra calenta amb espècies

beguda calenta de tardor de sidra

La sidra calenta és una altra beguda reconfortant que ha guanyat popularitat durant la tardor. Es tracta d’una beguda elaborada amb suc de poma natural, espècies com la canyella i l’anís estrellat, i sovint s’hi afegeix una mica de taronja o llimona per donar-li un toc cítric refrescant.

Escalfa suc de poma natural en una cassola a foc lent amb canyella, clau, anís estrellat i rodanxes de taronja. Deixa que es cogui suaument durant uns 10-15 minuts perquè tots els sabors es barregin bé. Serveix-ho calent, i si vols, afegeix-hi una mica de rom per donar-li un toc alcohòlic.

Les pomes són riques en vitamina C i antioxidants, cosa que ajuda a reforçar el sistema immunitari, perfecte per als mesos més freds.

5. Infusions d’herbes

beguda calenta de tardor infusions

Les infusions d’herbes són una opció saludable, natural i sense cafeïna, ideals per a les tardes de tardor en què busquem relaxar-nos. Hi ha moltes opcions d’infusions, però algunes de les més recomanades per a aquesta època són la camamilla, la melissa o la til·la, conegudes per les seves propietats calmants. També pots provar infusions amb gingebre i llimona per un toc més revitalitzant.

Escull l’herba que més t’agradi, afegeix-la a una tassa d’aigua bullint i deixa-la infusionar durant uns minuts. Pots endolcir-la amb una mica de mel si ho desitges, o fins i tot afegir-hi una rodanxa de llimona o gingebre.

Les infusions d’herbes ajuden a relaxar el cos i la ment, afavorint el descans i alleugerint l’estrès, cosa ideal per a les tardes de tardor després d’un llarg dia.

6. Llet daurada (Golden milk)

beguda calenta de tardor llet daurada

La llet daurada o "golden milk" és una beguda d’origen ayurvèdic que ha guanyat molta popularitat gràcies als seus beneficis per a la salut. Està feta amb llet (o una alternativa vegetal) i cúrcuma, una espècia coneguda per les seves propietats antiinflamatòries i antioxidants. També sol incloure gingebre, pebre negre i mel.

Per preparar la llet daurada, escalfa una tassa de llet, ja sigui normal o vegetal, a foc baix durant uns 5 minuts. Afegeix-hi una culleradeta de cúrcuma en pols, un tros de gingebre fresc i una mica de pebre negre, que ajuda a potenciar les propietats de la cúrcuma. Remena constantment mentre la llet es va escalfant perquè els ingredients es barregin bé.

Un cop la llet hagi assolit una temperatura agradable, retira-la del foc i afegeix una culleradeta de mel per endolcir-la. Finalment, cola la beguda si cal, i serveix-la ben calenta per gaudir-ne al moment.

7. Infusió de rooibos amb taronja i gingebre

beguda calenta de tardor rooibos

El rooibos és una infusió que prové de Sud-àfrica i que no conté cafeïna, cosa que la fa perfecta per relaxar-se a la tarda o abans d’anar a dormir. A més, té un gust dolç i lleugerament a fruita, que es pot combinar amb la frescor del gingebre i l'aroma cítrica de la taronja per crear una beguda perfecta per a la tardor.

El rooibos és ric en antioxidants, ajuda a millorar la digestió i a reduir l’estrès. Combinat amb el gingebre i la taronja, es converteix en una infusió ideal per combatre els refredats.

Per preparar l'infusió de rooibos amb taronja i gingebre, comença bullint aigua en una olla i afegeix-hi dos trossos de gingebre fresc i la pell d’una taronja. Deixa que bulli durant uns 5 minuts per infusionar bé els sabors. Després, afegeix una culleradeta de rooibos i deixa-ho infusionar durant uns 3 minuts més, mantenint el foc baix.

Un cop passat aquest temps, retira l'olla del foc, cola la beguda per retirar els trossos de gingebre i la pell de taronja, i serveix-la. Si ho desitges, pots afegir una mica de mel per endolcir la infusió i gaudir-la ben calenta.

imatge autor recepta

Rubén Cañadas

Vaig començar Novachef el 2020 durant el temps que vam estar tancats a casa. En tenir tant de temps lliure vaig passar molta estona a la cuina tastant diferents plats. Aleshores vaig decidir barrejar la cuina amb la meva altra gran passió: la programació web. Per això vaig decidir obrir aquest bloc on penjo les diferents receptes que vaig cuinant.