Temporada de les figues
La temporada de figues comença al juny amb l’arribada de les figaflors, que en realitat son les figues tardanes de l’any anterior. Així, les figaflors son les figues que no aconsegueixen madurar a la tardor i romanen a la figuera fins la primavera següent, quan completen la seva maduració, per estar llestes al juny. Les figaflors son més grans que les figues i tenen un gust menys dolç.
D’altra banda, les figues comencen a madurar a finals d’agost fins al novembre.
- Figaflor: juny i principis de juliol
- Figues: d’agost a novembre
Origen de la figa
La figa, coneguda científicament com "Ficus carica", és una fruita originària del Pròxim Orient. Els fenicis van ser els responsables de portar aquest deliciós fruit a les terres del Mediterrani. S’han trobat restes fòssils de figues cultivades fa uns 11.000 anys, així la figa és una de les fruites més antigues de la història, fins i tot anterior al conreu de cereals.
On es cultiva la figa
El cultiu de la figa es dona principalment en regions amb hiverns suaus i estius calorosos, tot i que s'adapta a diverses àrees de conreu. Les figueres toleren una gran variabilitat de reg i han de passar un període de sequera en l’època de maduració dels fruits (mesos més calorosos de l’estiu) previ a la collita.
A Catalunya, la superfície de cultiu més gran es troba a la província de Lleida, en especial al Segrià i al municipi d'Alguaire, que concentra una part significativa de la producció de figues de la regió. A escala mundial, els països productors més importants es troben a la conca del Mediterrani i l'Orient Mitjà, destacant Turquia, Egipte, Marroc, Iran, Algèria i Espanya.
Tipus de figues
Al món de la figa, trobem dos tipus de figueres: les bíferes i les uníferes. Les primeres produeixen bacores o figaflors a l'inici de l'estiu, que es recullen entre juny i juliol. A finals d'estiu, aquestes mateixes figueres donen lloc a les figues. En canvi, les figueres uníferes només produeixen figues a finals d'estiu.
Pel que fa a les varietats, les figues es poden classificar segons la seva gamma de colors en verdes o les negres. A Catalunya, destaca la varietat coll de dama negra, que es troba en procés de ser reconeguda com a indicació geogràfica protegida (IGP) per la seva qualitat i autenticitat.
També hi ha diferents varietats de figues seques al mercat, de diferents grandàries i de diferent coloració (verdes o negres). Tot i així, de manera general, les varietats que s’utilitzen per assecar són varietats verdes, com la carabasseta, la picholetera.
Propietats de la figa
Les figues són una excel·lent font de fibra, vitamines i minerals, essencials per mantenir una dieta equilibrada. A més, les figues negres contenen petites quantitats de flavonoides que protegeixen a l’organisme dels efectes dels agents oxidants.
El seu contingut calòric prové principalment de sucres naturals com ho son la glucosa, fructosa i sacarosa, ja que el percentatge de greixos i proteïnes a les figues és baixíssim.
Una ració d'aquesta fruita equival a tres unitats mitjanes. A més a més, juntament amb altres fruites deshidratades són molt adequades durant la pràctica esportiva de llarga durada.
Quines vitamines contenen les figues
Les figues contenen vitamina K i a les figues fresques trobem també vitamines del grup B com la vitamina B1, B5 i B6.
Quins minerals contenen les figues
A les figues podem trobar sobre tot potassi (és el mineral més abundant en aquesta fruita). Les figues son la fruita que més calci contenen a més també proporcionen magnesi, un mineral que assegura la fixació del calci. Les figues també contenen fòsfor i manganès. Les figues seques ajuden a obtenir dosis moderades de ferro.
Beneficis de les figues
Les figues aporten beneficis per a la salut. Són recomanables per a persones de totes les edats, ja que són fàcils de consumir i tenen un gust dolç que als infants els encanta.
Alguns dels beneficis que ofereix son:
Salut digestiva
Degut al seu alt contingut de fibra ajuden a controlar els nivells de colesterol i glucosa en sang, a més faciliten a la regulació del trànsit intestinal ajudant a prevenir l’estrenyiment.
Poden ajudar a controlar el pes gràcies al seu efecte saciant i el seu baix contingut calòric.
Ossos
El seu contingut mineral fa que les figues ajudin a mantenir en bon estat el nostre sistema locomotor. Sobretot tenint en compte el seu alt contingut de calci i magnesi.
Consells per comprar i conservar figues
Per evitar el malbaratament, és essencial comprar-ne la quantitat justa que es consumirà en els dies immediats. Si en sobren, una opció és congelar-les per a un ús posterior. A més, les figues són increïblement versàtils a la cuina i es poden utilitzar en una gran varietat de plats i postres. Des d'amaniments i confitures fins a rostits i gelats, la figa aporta un toc dolç i distintiu a cada preparació.
Les figues les podem trobar fresques a granel o en barquetes i, durant tot l’any, assecades o en conserva. Però, quan anem a comprar figues hem de tenir presents algunes coses. Sempre que poguem evitem comprar-les en recipients de plàstic, fixa’t en la seva procedència i prioritza les de proximitat.
Assegura’t que conserven la seva estructura, tenen una consistència llisa i no presenten parts pelades a la seva superfície. Procura que no s’amunteguin amb altres productes de la compra. Són dels últims productes que hem d’agafar al mercat, perquè són molt delicades i necessiten mantenir-se en un ambient fresc i constant.
Un cop a casa les col·locarem ben estirades en un recipient o una safata evitant que es toquin entre elles. Les podrem conservar a la nevera fins a un màxim de 2-3 dies. I ara sí, a l’hora de menjar-les rentarem les figues amb aigua freda i les assecarem amb molta cura, es poden menjar directament amb pell, o bé, es poden pots pelar amb un ganivet ben esmolat i procurant fer-ho suaument de dalt a baix. També es poden tallar per la meitat i menjar-te només la polpa.
La figa a la cuina
La figa ens brinda una gran quantitat de possibilitats culinàries, a més de ser un ingredient sa i saborós que enriqueix la nostra dieta diària. Aprofitar les figues durant la seva temporada i seguir algunes pràctiques de conservació adequades ens permet gaudir d'aquest deliciós fruit durant tot l'any i enriqueix les nostres receptes amb un sabor únic.
Formes de consum:
- Aperitius (figues amb pernil, per exemple)
- Amanides (principalment, de fulles amargues: ruca, endívia, escarola) amb figues fresques o dessecades
- Purés per acompanyar segons plats
- Carpaccio (tallades a làmines ben fines)
- Vinagretes i amaniments
- Brandades de bacallà
- Rostits i guisats
- En torrades amb mantega o formatge d’untar
- Pastisseria: flams, pannacottes, amb crema catalana, bunyols de figues, figues arrebossades...
- Gelats i sorbets
- Almívar, melmelada i confitura
- Postres de músic, juntament amb fruita seca i fruita deshidratada
- Pa de figues (figues seques compactades amb ametlles i espècies)