nabius

Els nabius són un dels fruits que més antioxidants contenen. A més d'oferir un bon sabor, aquestes petites fruites es van guanyar el títol de superaliment, gràcies als seus nombrosos beneficis per a la salut.

En aquest article, explorarem què són els nabius, les seves propietats nutricionals i els seus increïbles avantatges per a la nostra salut. També inclourem una deliciosa recepta que et permetrà gaudir al màxim dels nabius.

Què són els nabius?

Els nabius són fruites petites i sucoses que provenen d'arbustos de la família Ericaceae, que es troben principalment a regions temperades de l'hemisferi nord. Hi ha diverses espècies de nabius, però les dues més comunes són els nabius blaus (Vaccinium corymbosum) i els nabius negres (Vaccinium myrtillus). Aquestes fruites són conegudes pel seu color blau fosc característic, encara que alguns nabius també poden ser de color vermell o porpra.

Propietats nutricionals dels nabius

Els nabius són un autèntic tresor nutricional, amb una combinació impressionant de vitamines, minerals, antioxidants i altres nutrients essencials per a una dieta equilibrada. A continuació, s'enumeren algunes de les seves propietats nutricionals més importants:

  • Antioxidants: Els nabius són excepcionalment rics en antioxidants, com les antocianines i la vitamina C, que ajuden a neutralitzar els radicals lliures i protegir les cèl·lules del nostre cos contra l'estrès oxidatiu.
  • Vitamines: Aquestes petites fruites contenen una varietat de vitamines essencials, incloses les vitamines A, C, K i diverses vitamines del grup B, que contribueixen al funcionament òptim del nostre organisme.
  • Minerals: Els nabius són una font significativa de minerals com el potassi, el ferro i el calci, necessaris per al bon funcionament dels músculs, la formació de sang i la salut òssia.
  • Fibra: Amb un alt contingut de fibra, els nabius afavoreixen la digestió i ajuden a mantenir la sensació de sacietat, cosa que és beneficiosa per a la pèrdua de pes.

Avantatges per a la salut dels nabius

Els nabius no només són deliciosos, sinó que també aporten diversos beneficis per a la nostra salut general. Aquí hi ha algunes de les seves qualitats més rellevants:

  1. Millora de la salut cardiovascular: Els antioxidants presents en els nabius poden ajudar a reduir el colesterol LDL (colesterol dolent) i millorar la funció dels vasos sanguinis, disminuint el risc de malalties cardiovasculars.
  2. Beneficis per a la vista: Les antocianines que contenen els nabius s'han associat amb la millora de la visió i la protecció contra problemes oculars com la degeneració macular.
  3. Suport cognitiu: Alguns estudis han suggerit que els nabius podrien tenir un efecte positiu en la memòria i les funcions cognitives, gràcies als seus antioxidants que ajuden a protegir el cervell de l'estrès oxidatiu.
  4. Regulació de la glucosa: Els nabius poden ser útils per a les persones amb diabetis, ja que s'ha demostrat que ajuden a regular els nivells de glucosa en sang.
  5. Propietats antiinflamatòries: Els components antioxidants dels nabius poden ajudar a reduir l'activitat dels processos inflamatoris en el cos, ajudant a prevenir problemes de salut associats a l'inflamació crònica.

Recepta de batut de iogurt i nabius

Ingredients

  • 1 tassa de iogurt natural baix en greix
  • 1/2 tassa de llet (pots utilitzar llet de vaca, llet d'ametlla o altres llet vegetals)
  • 1/2 tassa de nabius frescos o congelats
  • 1 cullerada de mel o edulcorant natural (opcional)
  • Glaçons (opcional)

Preparació

En una batedora, afegiu el iogurt, la llet i els nabius.

Si ho desitgeu, podeu afegir una cullerada de mel o un edulcorant natural per donar-li una mica més de dolçor.

Bateu tots els ingredients fins a obtenir una textura suau i homogènia.

Si preferiu una textura més fresca, afegiu un parell de glaçons i torneu a batre.

Serviu el batut en un got i decoreu-lo amb alguns nabius frescos per aportar un toc d'elegància.

Aquest batut de iogurt i nabius és una opció saludable i refrescant per gaudir dels beneficis d'aquestes petites fruites en qualsevol moment del dia. Podeu experimentar variant les quantitats d'ingredients o afegir altres fruits per crear la vostra pròpia versió personalitzada.

imatge autor recepta

Rubén Cañadas

Vaig començar Novachef el 2020 durant el temps que vam estar tancats a casa. En tenir tant de temps lliure vaig passar molta estona a la cuina tastant diferents plats. Aleshores vaig decidir barrejar la cuina amb la meva altra gran passió: la programació web. Per això vaig decidir obrir aquest bloc on penjo les diferents receptes que vaig cuinant.