Què és la pera?
La pera, coneguda científicament com a Pyrus, és una fruita sucosa i gustosa que pertany a la família de les Rosàcies, igual que la poma. Originària d'Àsia, la pera ha conquerit paladars arreu del món gràcies al seu sabor dolç, textura sucosa i versatilitat culinària.
Origen de la pera
Es creu que la pera és originària d'Europa oriental i Àsia occidental, específicament de les regions que abasten des del Caucas fins a la Xina. La seva història es remunta a més de 3000 anys, i en aquest temps, les peres han estat cultivades i apreciades per moltes civilitzacions antigues.
Va ser una de les fruites preferides dels reis perses i posteriorment es va cultivar a Grècia. Els romans també es van familiaritzar amb el conreu d’aquesta fruita i van jugar un paper fonamental en la seva propagació a Europa.
L'arribada de la pera a Espanya es va produir degut a la influència dels romans, que la van introduir a través de la conca del rio Ebre. Els romans van portar noves varietats i tècniques de cultiu que van contribuir al desenvolupament de la producció de peres a la regió.
Temporada de pera
La temporada de pera a Espanya va des de principis d’estiu fins a principis de la tardor, amb pics de producció al Setembre. Aquest és el moment perfecte per gaudir de peres fresques i locals en el seu millor moment de maduresa.
Cal tenir en compte que la recol·lecció variarà segons la varietat. Hi ha varietats de les que podrem disfrutar abans com la pera de Sant Joan, que està llesta per menjar al juny i altres més tardanes com la pera Conferència, la seva collita comença a finals a principis de Setembre i es consumeix fins a principis d’hivern.
Varietats de pera
Hi ha nombroses varietats de peres, cadascuna amb el seu propi sabor i textura. Algunes de les més comunes inclouen la pera Conferència, la pera Williams, la pera Ercolina i la pera Blanquilla. Cadascuna té el seu caràcter únic i es presta a diferents usos culinaris.
- Pera de Sant Joan: és una pera petita de color verd groguenc amb una petita zona vermellosa. La seva textura és cruixent i ferma i el seu gust és dolç. Es cultiva a la zona del llevant i la collita és a mitjans de juny (pròxim a la festivitat de Sant Joan).
- Pera ercolina: És una pera amb la pell suau i llisa, té forma de llàgrima i color verd groguenc amb tons vermellosos (on li toca el sol). El seu gust és dolç amb un toc àcid, és molt sucosa. Es cultiva a Jumilla (Murcia), i es recol·lecta a finals de juliol.
- Pera Blanquilla o pera d’aigua: és una pera mitjana de color verd poc intens amb una pell llisa i brillant, una carn molt sucosa i unes llavors molt petites. És la varietat més produïda a Espanya. És recol·lecta a l’Agost i Setembre.
- Pera Conferència: és una varietat anglesa que es cultiva a zones com la Rioja. La seva temporada comença al setembre i dura fins l’hivern (Setembre - Desembre), això fa que sigui coneguda com la pera d’hivern. És mitjana i de forma allargada, de color verd i marró, amb pell aspra i gust dolç.
- Pera Williams o Barlett: és d’origen anglès. És mitjana amb una carn dolça, sucosa i amb molt aroma, és per aquest motiu que s’utilitza per fer conserves i licors. La seva temporada són els mesos d’agost i setembre.
- Pera Limonera: és una pera d’origen italià. És de les peres més grans, de color groc, i la seva carn és granulada, sucosa i dolça. La seva temporada són els mesos de juliol i agost.
On es cultiva la pera a Catalunya
A Catalunya, la pera és una fruita àmpliament cultivada. Lleida és la principal zona productora de pera de Catalunya amb més de 123.000 tones que representen el 96% de la producció total. La varietat més conreada és la Conférence; la meitat de les peres conreades a Catalunya és d'aquesta varietat.
Propietats de la pera
La pera es una fruita en què més del 80% de la seva composició és aigua. És per aquest motiu una fruita ideal per refrescar-nos, hidratar-nos i calmar la set.
A més a més, és rica en hidrats de carboni (10,6%) i per tant una bona font d’energia. Els trobem en forma de sucres simples, principalment fructosa. També ens aporta vitamines com C i E (vitamines antioxidants), vitamina A i àcid fòlic. Conté alguns minerals com potassi, ferro, calci i iode.
La seva pell és rica en fibra, que ajuda a alleujar el restrenyiment i fa més lenta l’absorció dels sucres de la fruita. I també conté flavonoides amb propietats antioxidants.
Beneficis de la pera per a la salut
La pera no només és deliciosa, sinó que també ofereix una sèrie de beneficis per a la salut. Aquests són alguns d'ells:
- Promou la salut digestiva: La gran quantitat de fibra a les peres ajuda a prevenir l'estrenyiment i a mantenir un sistema digestiu saludable. A més és una fruita de fàcil i ràpida digestió quan està madura.
- Hipotensora: degut a l’estimulació de l’orina pel seu elevat contingut en potassi i l'absència de sodi (que rete aigua i augmenta el volum i la pressió sanguínia).
- Control de pes: Degut al seu baix contingut calòric i l aseva acció diurètica. La fibra a les peres ajuda a mantenir-nos plens durant més temps, el que pot ser útil en el control del pes. A més, conté pectina, un tipus de midó amb efecte saciant.
- Font d’energia ràpida: degut al seu contingut en sucres. Com principalment conté fructosa, es ben tolerada per les persones diabètiques.
- Afavoreix l’eliminació de l’àcid úric a través de l’orina.
- Ajuda a desinflamar la mucosa intestinal, ja que té un lleu efecte astringent. Evita les flatulències típiques de la colitis i es bona per problemes estomacals com gastritis i úlceres.
- Bona pel sistema immunològic: La vitamina C a les peres és clau per reforçar el sistema immunològic i combatre malalties.
Consells de compra
Quan compris peres, busca aquelles que estiguin fermes però no dures, amb la pell suau i sense magulladures ni cops. Evita les peres amb talls o descoloriments. Per determinar si estan madures, prem lleugerament la part superior (prop de la cua) si cedeix lleugerament, estan llestes per menjar.
Consells de conservació
Per la correcta conservació de les peres guarda-les a un lloc fresc i sec i protegit de la llum. Es poden guardar a la nevers, refrigera-les prolongarà la seva vida útil. No col·loquis les peres una sobre l’altra i no les guardis a recipients hermètics ni bosses de plàstic. Si les has comprat al punt, no duraran més de 3 dies.
Formes de consumir les peres
La pera és molt versàtil a la cuina. Pots gaudir-ne sola com un snack saludable o utilitzar-la en diferents plats.
Amanides
La pera és molt versàtil a la cuina. Pots gaudir-ne sola com un snack saludable o utilitzar-la en diferents plats.
Postres
Les peres poden ser les protagonistes en una sèrie de postres irresistibles:
- Peres al Vi Negre: Cuina les peres en vi negre amb espècies fins que estiguin tendres i serveix-les amb nata muntada o gelat.
- Tarta de Pera: Prepara una tarta amb peres caramel·litzades per a un postre elegant i deliciós.
- Peres Belle Helene: Submergeix-te en el luxe d'aquesta recepta clàssica que inclou peres, xocolata calenta i gelat de vainilla.
- Crumble de pera: Cruixent i fàcil de fer.
- Prova de servir-les amb una mica de mel i canyella per a un postres deliciós i reconfortant.
Salses, melmelades i compotes
Les peres també es poden transformar en salses, compotes i melmelades que són perfectes per acompanyar carns a la brasa o formatges. Quan es cuini la pera es pot potenciar el seu sabor amb alguna espècie com gingebre, canyella o anís estrellat. Una salsa de pera amb gingebre i canyella és una excel·lent opció per a plats de porc o gall dindi.
Batuts
Afegeix peres als teus batuts o smoothies per donar-los un toc de dolçor natural i una textura suau i cremosa.