Propietats bàsiques dels plàtans

El plàtan és una fruita rica en carbohidrats . Aquests es converteixen en sucres durant la maduració, cosa que fa que sigui una font d'energia dolça i fàcilment disponible. També són rics en minerals com el potassi i el magnesi , així com en oligoelements i vitamines, especialment del grup B.

A molts països, on creixen principalment plàtans de diferents varietats, són una de les principals fonts d'alimentació de la població.

L'efecte beneficiós dels plàtans sobre l'estat del sistema nerviós és, potser, un dels més destacats del tresor de les propietats beneficioses. El consum regular d'aquesta fruita permet reduir la depressió, aconseguint que el vostre caràcter sigui més tranquil i equilibrat.

En aquest article parlarem sobre els beneficis que té aquesta exquisita fruita groga i també et donaré algunes idees sobre receptes que pots fer amb plàtan (ja que és un blog de receptes).

Menjar plàtan evita la formació de pedres del ronyó

Com moltes fruites i verdures riques en potassi, els plàtans aporten la millor protecció contra els càlculs renals. Consumir una dieta rica en minerals com el magnesi també inhibeix el creixement de càlculs d'oxalat de calci al nostre cos.

Tot i que els plàtans es consideren petites bombes calòriques, no són tan dolents com t'han dit, i fins i tot es poden menjar com a part d'una dieta saludable. Són molt més que una font d'energia. També et poden ajudar a curar o prevenir algunes malalties.

Els plàtans es fan servir en la medicina popular. A causa de l'alta concentració de substàncies útils, es fan servir de manera efectiva per tractar malalties inflamatòries de la boca i el sistema digestiu, restrenyiment i diarrea, úlcera pèptica i gastritis, hipertensió i anèmia, diàtesi i aterosclerosi, a més de diversos tipus de trastorns nerviosos.

L'exfoliant de la seva pell també es considera un remei excel·lent per a les berrugues i altres problemes de la dermis.

El plàtan, ingredient principal en receptes dolces i salades

Receptes delicioses, dolces o salades, sanes i fàcils de preparar. Ja sigui per esmorzar, dinar o sopar, totes les receptes que utilitzen el plàtan com a ingredient principal estan plenes de sabor i nutrients essencials.

Molts plats deliciosos i guarnicions es poden preparar amb plàtans. Seguidament et donaré un parell d’idees de receptes que pots fer amb plàtans.

Plàtan mascle fregit. La guarnició perfecta pels teus plats

Aquesta és una deliciosa i senzilla recepta bàsica de plàtans madurs fregits. I la manera com els plàtans es serveixen habitualment a Sudamèrica. Es poden gaudir sols com a piscolabis, com a menjar lleuger per esmorzar, o com acompanyament o guarnició d'arrossos, mongetes, guisats o curris.

Ingredients:

-1 plàtan madur.

-2 culleradetes d'oli de coco.

-Sal.

Pelem el plàtan i talla'l lleugerament en diagonal a rodanxes d'uns 2 cm de gruix.
Escalfem l'oli de coco en una paella, i afegim les rodanxes de plàtan. Fregim per ambdós costats fins que estiguin daurats, amb compte de no cremar-los. Retirem les rodanxes de plàtan de la paella, i els servim calents. Empolvorem amb una mica de sal, i llest.

Una cosa que has de tenir en compte a l'hora de fer aquesta recepta, és que, per fregir el plàtan, aquest ha de ser majoritàriament negre, o groc amb àrees negres més grans (molt madur). Això farà que a més de tenir un sabor més dolç i es cuini més ràpid a la paella. Un plàtan verd, seria massa ferm i dur i no es cuinaria correctament.

Snacks de plàtan amb xocolata negra i sal

Si t'agrada la combinació de dolç i salat, has de provar aquest snack de plàtan amb xocolata negra. Els ingredients que necessitem per a dues persones, i que probablement ja tindràs a casa, són:

-4 plàtans.

-160 g de xocolata negra.

-Sal marina.

Necessites també paper per coure pinxos de broquetes.

Tallem el xocolata a trossos i fonem al bany maria amb compte que no entri aigua al xocolata. Mentrestant pelem els plàtans i tallem a trossos d'uns 3 cm.

A continuació pots submergim cada tros dins el xocolata amb una forquilla perquè quedin completament coberts. Col·loquem després sobre paper pergamí de forn, i punxem com broquetes, amb un escuradents de còctel. Empolvorem amb una mica de sal marina, i deixem reposar fins que el xocolata s'endureixi.

Plàtans: beneficis i contraindicacions

El plàtan tant cru, com cuinat o deshidratat, és un aliment de consum cada cop més habitual. Al cap ia la fi, és un producte de fàcil absorció pel cos humà, que a més ens atorga força i energia.

Aquesta fruita conté una àmplia gamma de compostos importants per al cos humà, com els responsables que els nostres nivells de serotonina siguin els correctes. La serotonina, també coneguda com la hormona de l'alegria, o l'hormona de la felicitat, és un antidepressiu natural realment segur, que calma els nervis, et permet relaxar-te després de durs dies de feina, i indueix emocions positives en una persona.

Però malgrat la multitud de beneficis, els plàtans poden danyar el cos humà en alguns casos:

Contenen una alta concentració de sucre, per la qual cosa el seu ús freqüent és poc recomanable per a les persones diabètiques o propensas a l'obesitat.

Han de consumir-se amb moderació, ja que una gran quantitat de polpa és difícil de parell, especialment en el cas dels plàtans verds. En cas contrari, has d'estar preparat per a problemes com ara augment de gasos i inflor.

No intenteu barrejar plàtans amb llet. En la majoria dels casos, aquesta barreja provocarà indigestió i altres problemes digestius de forma ràpida.

No és recomanable donar una gran quantitat d'aquesta fruita a nens menors de tres anys. En primer lloc, el sistema digestiu encara no està ben adaptat per difondre la fibra de la polpa i, en segon lloc, perquè hi ha el risc d'al·lèrgies prematures.

Tampoc no es recomana menjar plàtans durant el part o durant la lactància. A vegades, aquesta dieta pot provocar reaccions al·lèrgiques, icterícia o anemia hemolítica als nadons.

També val la pena suspendre el seu consum quan hi ha malalties com tromboflebitis, malaltia de les artèries coronàries o augment de la coagulació sanguínia. Les persones que han tingut un atac de cor o un vessament cerebral tampoc no haurien de menjar-los.

imatge autor recepta

Rubén Cañadas

Vaig començar Novachef el 2020 durant el temps que vam estar tancats a casa. En tenir tant de temps lliure vaig passar molta estona a la cuina tastant diferents plats. Aleshores vaig decidir barrejar la cuina amb la meva altra gran passió: la programació web. Per això vaig decidir obrir aquest bloc on penjo les diferents receptes que vaig cuinant.