que es la ratafia

Qué es la ratafia?

La ratafia és un dels licors més populars i emblemàtics de Catalunya. La seva elaboració es basa en la maceració de diferents herbes aromàtiques i fruits en aguardent, una pràctica que es remunta a segles enrere. Però més enllà de ser un simple licor, la ratafia és un testimoni viu de la nostra tradició, un producte que s'ha anat transmetent de generació en generació, i que avui dia segueix gaudint d'un gran prestigi i reconeixement.

Història de la ratafia a Catalunya

L'origen de la ratafia és tan antic com incert. La paraula "ratafia" prové del llatí "rata fiat", que significa "que es faci la ratificació". Aquesta expressió es feia servir en l'Edat Mitjana per a ratificar els contractes i tractats, i es solia brindar amb un licor elaborat amb herbes macerades en alcohol, que amb el temps va acabar prenent el nom de "ratafia".

A Catalunya, la tradició de fer ratafia està molt arrelada, especialment a les comarques de l'interior. Hi ha referències documentals de la seva elaboració ja al segle XVII, i des de llavors la seva popularitat no ha fet més que augmentar.

Elaboració de la ratafia

La ratafia és un licor de maceració. Això vol dir que es fa deixant reposar en aguardent diferents tipus d'herbes, fruits i especies, fins que aquests alliberen tot el seu aroma i sabor. Cada mestre ratafiaire té la seva pròpia recepta, però entre els ingredients més comuns hi trobem la nou verda, l'anís estrellat, la canyella, el clau, la pell de llimona i l'aranja, el romani, el fonoll, la menta, el llorer, la salvia i el timó, entre d'altres.

La maceració sol durar al voltant de 40 dies, tot i que hi ha qui prefereix allargar-la fins a 2 o 3 mesos. Durant aquest temps, és important remoure de tant en tant el recipient per a que els ingredients es barregin bé. Un cop acabada la maceració, es cola el líquid i es deixa reposar una estona més per a que es decanti, abans de ser embotellat.

La Ratafia en la Cultura Catalana

La ratafia és més que un simple licor. És una part essencial de la cultura catalana, present en celebracions, festes i tradicions. Per exemple, és costum oferir un got de ratafia als convidats en les noces, com a símbol de bona sort i prosperitat.

A més, cada any es celebren diversos concursos de ratafia arreu de Catalunya, on els aficionats poden presentar les seves pròpies creacions i competir pel títol de millor ratafia. Aquestes competicions són un espai de trobada i intercanvi, on es comparteixen secrets i consells, es degusten noves creacions, i es celebra la passió per aquest licor tradicional.

Recepta de Ratafia Catalana

En aquesta secció t’explicarem quins ingredients necessites per preparar aquest licor i el pas a pas:

Ingredients

9 nous verdes (3 per litre)
3 litres d'aguardent de vi (de 45º) o anís dolç
1 tassa de poleo (menta poleo)
2 tasses de hierbaluisa (l'herba de la Llúcia)
1 tassa de manzanilla (camamilla)
1 tassa d'anís
1 tassa de menta
3 branques de canyella
5 anís estrellat
15 boles de coriandre
5 claus
1 tassa de comí
3 nous moscades

Com preparar ratafia casolana pas a pas

En primer lloc, cal netejar i tallar les nous verdes en quarts. No és necessari retirar la pell, ja que aquesta aporta sabor i color al licor.

Situarem les nous tallades dins d'un recipient de vidre gran amb tapa, juntament amb la resta d'ingredients. Després, cobrim tots els ingredients amb l'aguardent o l'anís dolç.

Un cop tots els ingredients estiguin al recipient, el tancarem i el deixarem en un lloc fresc i fosc durant 40 dies. Durant aquest temps, és important remoure el recipient cada dos o tres dies per a que els ingredients es barregin bé i l'aguardent pugui extreure tot el seu sabor i aroma.

Després dels 40 dies, colarem la ratafia amb un colador de tela per a eliminar tots els sòlids.

Finalment, embotellarem la ratafia en ampolles de vidre, preferiblement fosques, i la deixarem reposar durant almenys un mes més abans de consumir-la. Aquest últim pas és important per a que el licor adquireixi el seu sabor i textura finals.

I ja està! Tenim una ratafia casolana, feta amb amor i respectant la tradició catalana. Recordeu que la ratafia es pot conservar durant anys, sempre que es guardi en un lloc fresc i fosc. Així que no tingueu por de fer-ne una gran quantitat i gaudir-ne amb calma.

imatge autor recepta

Rubén Cañadas

Vaig començar Novachef el 2020 durant el temps que vam estar tancats a casa. En tenir tant de temps lliure vaig passar molta estona a la cuina tastant diferents plats. Aleshores vaig decidir barrejar la cuina amb la meva altra gran passió: la programació web. Per això vaig decidir obrir aquest bloc on penjo les diferents receptes que vaig cuinant.