- Ingredients
- Pas a pas
- Al·lergens
Recepta de crema pastissera casolana
Si t'agraden els dolços i preparar delicioses postres llavors has de dominar l'elaboració de la crema pastissera. Aquesta crema es fa servir per a una gran quantitat de receptes en rebosteria i és la part més important de molts dolços.
Fa temps ja vaig explicar la seva elaboració a la recepta de pastís de pasta de full amb fruita , però avui vull dedicar tota la recepta per explicar el pas a pas de forma detallada i els millors trucs per obtenir una crema pastissera amb la millor textura i un exquisit sabor.
Al final de l'article he creat un apartat amb trucs i consells perquè no fallis en preparar la teva crema pastissera. Per cert, si t'agrada la crema pastissera no et pots perdre la nostra recepta de coca de Sant Joan!
Cal destacar que aquesta recepta és de nivell fàcil. No obstant això, és important llegir amb atenció tots els passos i sobretot remenar constantment la barreja per evitar la formació de grumolls. Però això ja t'ho recordaré més tard.
Agafa el davantal que comencem a cuinar!
No tens cap ingredient? Aquí tens altres receptes semblants
Ingredients de la crema
Com fer crema pastissera
- Per començar, prepararem la llet aromatitzada amb vainilla i llimona per donar-li un sabor exquisit a la nostra crema pastissera.
- Fem un bon tall a la beina de vainilla i eliminem les llavors de l´interior. Reservem.
- Passem una aigua a la llimona, rentant-la bé i pelem la pell evitant treure la part blanca ja que amarga. La quantitat exacta de pell de llimona per utilitzar a la recepta dependrà del gust de cadascú. Si t'agrada molt la llimona afegeix-li més, per contra, sinó t'agrada un fort gust a llimona, afegeix-li només una mica.
- Del mig litre de llet reservem 150 mil·lilitres en una tassa a part. És recomanable afegir un rajolí de la nata per muntar perquè quedi la crema més saborosa.
- En una cassola posem la llet restant a escalfar fins que estigui a punt de bullir. En aquest pas és important treure la cassola del foc abans que bulli.
- Afegim la pell de llimona al gust i la beina partida de vainilla. Tapem i deixem reposar durant mitja hora perquè la llet agafi els sabors de llimona i la vainilla.
- Mentre la llet agafa el gust afegim la maicena (midó de blat de moro) a la tassa de llet de 150 ml que hem reservat anteriorment. Remenem bé evitant la formació de grumolls. Guardem.
- Passats els 30 minuts trenquem els ous i ens quedem amb els rovells. Les posem en una nova cassola.
- Afegim els 125 grams de sucre dins de la cassola amb rovells fent ús d'un colador i remenant bé per evitar que es formin grumolls.
- Agreguem els 150 ml de llet amb la maicena dins de la cassola i remenem.
- Afegim la llet dins de la cassola. És important colar-la per treure les restes de pell de llimona i de vainilla.
- Posem el foc a mitja potència. A vitro és nivell 4. Ara tocar remenar tota la barreja sense pressa, però sense pausa. És possible que tardi varios minuts abans de començar a espessar-se. Encara que vegis que no espessa tingues paciència i segueix remenant bé.
- Al cap d'uns minuts veuràs com es comença a espessar. Un cop comença s'espesseix molt ràpid.
- Un cop adquireix la textura de crema pastissera, la fiquem en un bol i la deixem refredar a temperatura ambient.
- Un cop la crema pastissera estigui a temperatura ambient li posem paper de film i deixem reposar a la nevera. Pot estar fins a 2 dies sense posar-se dolenta. No obstant això, és recomanable fer-la servir per preparar algún dolç el mateix dia o l'endemà de la seva preparació.
Millors trucs per aconseguir una crema pastissera deliciosa
Preparar una bona crema pastissera pot semblar difícil, però realment és fàcil si es segueixen les instruccions pas a pas. Seguidament deixem un recordatori d'alguns trucs o consells a tenir en compte per aconseguir una crema pastissera de qualitat i preparar tota mena de dolços i postres amb ella.
No deixis que la llet bulli
Quan posem a escalfar la llet abans d'afegir-hi la pell de llimona i la beina partida de vainilla és important no deixar que la llet bulli. Una temperatura per sota de 100 ºC és suficient per aconseguir que la llet quedi ben aromatitzada.
Selecciona un bon midó
L'elecció del midó també és important. Si ens agrada una crema pastissera suau llavors és millor optar pel midó d'arròs. Tanmateix, si ens agrada ben espessa llavors és millor triar el midó de blat de moro.
Evita la formació de grumolls
Per a que la nostra crema pastissera sigui perfecta hem d'evitar costi el que costi la formació de grumolls. Els principals ingredients que poden formar grumolls són el sucre i el midó de blat de moro o arròs. Per tant, és de vital importància evitar que aquests ingredients quedin en repòs dins la barreja. Remenar sempre i així evitaras la formació de grumolls.
Refreda la crema de forma correcta
Un truc que no gaire gent sap és que és important refredar la crema ràpidament després de la cocció. Per això podem deixar abans de començar un bol al congelador.
Un cop tinguem la crema pastissera preparada la posem ràpidament al bol i la deixem refredar fora de la nevera. Un cop estigui freda ja la podem posar a la nevera ben tapada.
Remena sense pressa, però sense pausa
Aconseguir que la barreja espesseixi és un punt fonamental en l'elaboració de la recepta. Posarem el foc a temperatura mitjana i començarem a remenar sense parar fins que la crema quedi ben espessa.
Tingues paciència i no deixis de remoure. Un cop espesseixi tota la feina haurà valgut la pena ja que obtindràs una crema pastissera deliciosa.
Aporta un extra de cremositat
Si en acabar la recepta vols donar-li un toc més cremós, llavors pots afegir uns petits trossos de mantega. L'afegim a temperatura ambient i remenem una mica. Ràpidament es desfarà i aportarà aquest toc extra de cremositat a la crema.