recepta de pa de pessic casola esponjos

Recepta fàcil de pa de pessic casolà de Vic

La recepta d’avui es un clàssic. El pa de pessic. Qui no n’ha preparat mai per esmorzar, berenar o per algun aniversari?

Els diumenges per la tarda sempre m’agrada cuinar un bon pa de pessic i cada matí durant la setmana menjo un trosset per esmorzar juntament amb un got de llet.

Aquesta recepta de rebosteria es molt senzilla d’elaborar i existeixen moltes variants diferents. Pot preparar-la amb iogurt, xocolata, llimona, poma o pastanaga.

La recepta d’avui es la clàssica també coneguda com pa de pessic de Vic. No obstant, m’he pres la llibertat d’afegir-li un toc de sabor de llimona amb la ratlladura i el iogurt de llimona. També li he posat essència de vainilla ja que m’encanta però això es opcional.

Haig de confessar que molts cops, un cop tinc el bescuit preparat, desfaig xocolata negre i li fico per sobre . Està deliciós! Això si, has d’estar disposat a afegir unes quantes calories extres al pastís.

També recomano molt afegir sucre glacé (de llustre) per sobre un cop hem fornejat el pa de pessic. Com veus es qüestió de fer volar la imaginació i la recepta que et deixo aquí es simplement una guia perquè a partir d’aquí provis noves coses i facis la teva pròpia formula. Per cert, si t'agrada aquest tipus de receptes no et pots perdre la nostra coca de iogurt esponjosa .

Per cert, per aquells i aquelles que preferiu estalviar temps i utilitzar el robot de cuina també deixo sota la recepta original com elaborar el pa de pessic amb Thermomix . No tens excusa!

A què esperes?

Cap a la cuina que és hora de posar-se a cuinar!

No tens cap ingredient? Aquí tens altres receptes semblants

Melmelada de figues

Melmelada de figues

Coca de Sant Joan amb crema i pinyons

Coca de Sant Joan

Pastís de xocolata, la recepta amb 3 capes de xocolates diferents perfecta per qualsevol aniversari

Pastís de 3 xocolates

Pastís de formatge Philadelphia amb galeta al forn, descobreix com preparar el millor del món

Pastís de formatge Philadelphia

Ingredients pel bescuit

Descargar llista compra

Com fer pa de pessic pas a pas

  1. Agafem un bol i afegim els 3 ous. Batem els 3 ous amb una vareta manual o elèctrica.
  2. Seguidament afegim els 120 grams de sucre dins el bol i batem per barrejar els ous amb el sucre.
  3. Precalentem el forn a 180 ºC.
  4. Afegim el sobre de llevat. Just després afegim la farina però passada per un colador per evitar qualsevol presencia de grumolls en la mescla.
  5. Agreguem el got d’oli. Batem la barreja d’ingredients fins obtenir una mescla homogènia.
  6. Rallem la llimona i l’afegim amb la resta els ingredients juntament amb el iogurt de llimona. Batem altre cop fins a obtenir una mescla uniforma. Opcionalment podem també posar l’essència de vainilla.
  7. Un cop preparada la massa del bescuit untem un motlle amb mantega o oli i afegim la massa del pa de pessic. Posem el motlle el forn i deixem durant 40-50 minuts.
  8. Es important anar comprovant l’estat del pa de pessic. Podem fer-ho clavant algun cobert i si surt net vol di que ja està llest.
  9. Traiem el motlle del forn, retirem el pa de pessic del motlle, posem una mica de sucre glace i deixem refredar.
  10. Ja el podem servir i menjar!

Pa de pessic Thermomix

  1. Precalentem el forn a una temperatura de 180 ºC amb la opció de calor per les dues bandes del forn (a dalt i avall).
  2. En el got de la Thermomix fiquem el sucre i la pell de llimona ratllada. Mesclem durant 10-15 segons a velocitat creixent de 5-10.
  3. Fiquem las papallones a les fulles de tallar del robot de cuina, afegim els 3 ous i batem 5 minuts a 37 graus a velocitat 3.
  4. Agreguem el gotet d’oli i el iogurt de llimona y barregem 15 segons a velocitat 3.
  5. Seguidament afegim el llevat, una mica de sal i la farina colada (per evitar la formació de grumolls). Batem 15 segons a velocitat 3.
  6. Traiem las papallones de les fulles de la Thermomix.
  7. Agafem un motlle, l’untem amb una mica de mantega o oli i afegim la massa del bescuit que acabem de preparar amb el robot de cuina.
  8. Un cop el forn estigui calent fiquem el motlle amb la barreja durant 40-50 minuts. Amb un cobert anem comprovant l’estat del pastís. Si punxem i surt net vol di que ja està llest.
  9. Un cop cuinat, traiem el motlle del forn i retirem el pa de pessic del motlle. Posem una mica de sucre glace per sobre i deixem reposar per a que es refredi.
  10. Ja podem servir i gaudir d’aquest plat deliciós!

Variants del pa de pessic

El pa de pessic és un dels pastissos més estimats de la rebosteria catalana, conegut per la seva textura esponjosa i el seu sabor suau. Aquest clàssic de la cuina tradicional ha donat lloc a nombroses variants que afegeixen ingredients i tocs personals. Des del pa de pessic de taronja, que aporta una frescor cítrica, fins al pa de pessic de xocolata, ideal per als amants del cacau, les opcions són infinites.

Pa de pessic de taronja

pa de pessic de taronja

El pa de pessic de taronja és un pastís tradicional i aromàtic, ideal per a qualsevol ocasió. Aquesta recepta aprofita la frescor de la taronja i la suavitat del iogurt per crear un pastís esponjós i deliciós.

Per preparar-lo, preescalfem el forn a 180 °C i preparem un motlle amb mantega i farina. Triturem una taronja sencera amb el iogurt fins a obtenir una barreja homogènia. Batem els ous amb el sucre fins que doblin el volum, després afegim l'oli i, finalment, la barreja de taronja i iogurt. Incorporem la farina tamisada amb el llevat i la sal, barrejant suaument.

Aboquem la massa al motlle i enfornem durant 35-40 minuts. Un cop cuit, deixem refredar abans de desemmotllar i, si es desitja, empolvorem amb sucre glas. Aquest pa de pessic és perfecte per gaudir-ne en qualsevol moment del dia.

Veure recepta completa

Pa de pessic de llimona

pa de pessic de llimona

El pa de pessic de llimona és un pastís clàssic, fresc i cítric, ideal per a qualsevol ocasió. Aquesta recepta és senzilla i ràpida de fer, combinant ingredients humits i secs per crear un pastís esponjós i saborós.

Per preparar-lo, preescalfem el forn a 180°C i greixem un motlle rodó amb mantega. En un bol, tamisem la farina amb el llevat i la sal. A part, batem els ous amb el sucre fins que la barreja estigui escumosa, després afegim el iogurt, l'oli, la ratlladura i el suc de llimona. Finalment, incorporem els ingredients secs a poc a poc, barrejant suaument. Aboquem la massa al motlle i enfornem durant 35-40 minuts. Després de deixar refredar uns 10 minuts, desemmotllem i decorem amb sucre glas, si es desitja.

Veure recepta completa

Pa de pessic de xocolata

pa de pessic de xocolata

El pa de pessic de xocolata és un pastís senzill i deliciós, ideal per als amants de la xocolata. Aquesta recepta és fàcil de seguir i garanteix un resultat esponjós i saborós.

Per preparar-lo, preescalfem el forn a 180°C i greixem un motlle amb mantega i farina o folrat amb paper de forn. Fonem la xocolata i la mantega al microones en intervals de 30 segons, remenant fins que estiguin ben integrats. Deixem refredar una mica. Tamisem la farina amb el llevat i la sal en un bol. En un altre bol, batem els ous amb el sucre fins que la barreja sigui escumosa i clara. Afegim la nata líquida i després la xocolata i la mantega foses, barrejant bé. Incorporem gradualment la barreja de farina, integrant amb moviments suaus.

Aboquem la massa al motlle preparat i enfornem durant 35-40 minuts, o fins que un escuradents surti net. Deixem refredar al motlle durant uns 10 minuts abans de desemmotllar i refredar completament sobre una reixeta. Aquest pastís és perfecte per a qualsevol moment del dia.

Veure recepta completa

Pa de pessic sense gluten

pa de pessic sense gluten

El pa de pessic sense gluten és una opció deliciosa i fàcil de fer per a aquells amb una dieta sense gluten. Aquest pastís esponjós és ideal per a qualsevol ocasió.

Per preparar-lo, preescalfem el forn a 180°C i greixem un motlle amb mantega o oli, afegint una mica de farina sense gluten. En un bol gran, batem els ous amb el sucre fins que la barreja sigui escumosa. Afegim el iogurt i l'oli, barrejant bé. Tamisem la farina sense gluten amb el llevat i la sal, i ho incorporem a poc a poc a la mescla d'ous. Aboquem la massa al motlle i enfornem durant 30-40 minuts. Deixem refredar uns 10 minuts abans de desemmotllar i refredar completament sobre una reixeta. Aquest pa de pessic sense gluten és perfecte per gaudir en qualsevol moment del dia.

Veure recepta completa

Trucs per cuinar el millor pa de pessic

La recepta es important però encara ho es mes conèixer les petites claus que marcaran la diferencia entre fer un pa de pessic normal i un pa de pessic deliciós i esponjós. Seguidament et presentem uns consells que faran que els resultats que obtinguis siguin els millors.

Quin motlle utilitzar

Podem utilitzar qualsevol motlle que tinguem per casa apte per fica al forn i per rebosteria. No obstant, el gruix del motlle que utilitzem per preparar el pa de pessic repercutirà en el temps que tardarà en fer-se.

Per aquesta raó es important anar comprovant l’estat del pa de pessic sobretot si es el primer cop que utilitzem el motlle i encara no tenim per la ma els temps exactes.

Com fornejar correctament el nostre pa de pessic

Es important precalentar el forn a 180 ºC abans de posar el bescuit. Si hi tens la opció de ventilador també recomano ficar-la però no es necessari. El temps normalment es de 40-50 minuts. Però com hem dit anteriorment, hi ha factors com el gruix del motlle que afectaran la duració del fornejat.

Quin tipus de batedora utilitzar per la massa perfecta

El millor tipus de batedora son las que tenen varetes ja sigui elèctrica o manual, millor que de hèlix ja que l’aire entra millor i el pa de pessic quedarà més esponjós.

La millor farina pel nostre bescuit

La farina es una part important de la recepta. Es vital que compren una farina especial per rebosteria. També es important colar-la i deixar-la sense grumolls per aconseguir que el pastis pugi adequadament i obtenir el millor resultat a la cuina.

Com aconseguir un pa de pessic esponjós

Una de las parts més importants de l’elaboració d’un pa de pessic de qualitat es la textura. Si ens queda massa sec o massa poc fet no aconseguirem els millors resultats. Per tant l’esponjositat adequada d’aquest es vital per deixar impressionats els nostres convidats o familiars. Els següents trucs t’ajudaran aconseguir la bona esponjositat del bescuit.

Temperatura dels ingredients

Es important que tots els ingredients que utilitzem es trobin en una temperatura ambient d’uns 20-25 ºC. Si fiquem ingredients a temperatura alta o baixa això podria tallar el procés químic de l’elaboració i empitjorar els resultats. Per tant es recomanable treure els ingredients que estiguin a la nevera 20 minuts abans de començar a preparar la recepta.

Agitar els ous

Per aconseguir una bona esponjositat es important remenar bé els ous per deixar que l’aire entri. Un altre recomanació es utilitzar ous ecològics i de qualitat per assegurar-nos que obtenim el millor sabor i color.

imatge autor receptes

Rubén Cañadas

Vaig començar Novachef el 2020 durant el temps que vam estar tancats a casa. En tenir tant de temps lliure vaig passar molta estona a la cuina tastant diferents plats. Aleshores vaig decidir barrejar la cuina amb la meva altra gran passió: la programació web. Per això vaig decidir obrir aquest bloc on penjo les diferents receptes que vaig cuinant.

Ingredients

Procediment

Més receptes

X

És gratis! Uneix-te a la nostra increïble comunitat de cuina catalana

Descobreix al nostre butlletí gastronòmic receptes exclusives i secrets culinaris que portaran la teva cuina al següent nivell.

Aquesta recepta pot contenir els al·lèrgens següents: