- Ingredients
- Pas a pas
- Al·lergens
Recepta fàcil de pastís de formatge al forn
La recepta que porto avui al blog de cuina es molt especial per mi. Es tracta del tradicional pastís de formatge . Un dels meus postres preferits i de les primeres receptes que vaig preparar quan tenia 10 anys amb l’ajuda de la meva mare.
Aquest plat es molt fàcil de preparar . Utilitza ingredients que tots tenim per casa com mantega, llet, formatge, galetes o sucre. Només hem de barrejar i deixar al forn durant uns minuts.
¿Has vist que senzill?
El cheesecake o pastís de formatge es un postres famós en països de tot el món . A cada regió es prepara d’una forma diferent.
En aquest cas farem servir la recepta que incorpora 2 tipus de formatge, Filadèlfia i Mascarpone, i una base feta a base de galetes . També aprendrem a com fer un coulis o melmelada de maduixa de forma casolana per afegir sobre el pastís.
Existeixen variants que permeten preparar aquest plat sense forn. No obstant, la recepta que porto avui inclou la cocció en forn .
Si ets d’aquelles persones que els hi agrada utilitzar la Thermomix per preparar les receptes no et preocupis ja que també et deixo els passos de com fer pastís de formatge amb el robot de cuina .
Si t’agrada preparar tot tipus de postres no et pots perdre la nostra recepta de pa de pessic , els nostres deliciosos bunyols de vent , el millor tiramisú casolà , la coca de crema i pinyons o el mousse de llimona amb llet condensada .
No tens cap ingredient? Aquí tens altres receptes semblants
Ingredients
Com fer pastís de formatge casolà i cremós
- El primer pas es picar totes les galetes fins que quedin ben esmicolades. Un truc es ficar-les en una bossa i copejar-les amb un corró, fins a obtenir una pols de galeta fina.
- Fonem els 100 grams de mantega o margarina al microones i la barregem juntament amb les galetes picades. Mesclem tota la barreja.
- Agafem el motlle on cuinarem el pastís de formatge i afegim la barreja de galetes i mantega pressionant fortament fins que quedi una base ben sòlida.
- En un recipient afegim els 2 ous i els 200 grams de sucre. Remenem tot amb les varetes fins que quedi espumós.
- Abans d’afegir el formatge Philadelfia i el Mascarpone els batem una mica per a que no estigui del tot sòlid.
- Agreguem la llet i seguidament els dos formatges del pastís. En aquest punt podem preescalfar el forn a uns 180 ºC.
- Afegim la farina tamisada o la Maizena i remenem tot, amb un batidor elèctric o manual.
- Finalment desfem al microones els 80 grams de mantega pel farcit i ho agreguem amb la resta d’ingredients. Barregem.
- Un cop obtinguem una barreja homogènia ho afegim al motlle on prèviament havíem preparat la base de galeta.
- Un cop el forn es trobi a la temperatura adequada, en aquest cas 180 ºC, fiquem el motlle dins el forn i deixem cuinar durant uns 20-30 minuts. Cada forn es diferent i per tant el temps pot variar. Recomanem clavar un escuradents al pastís de formatge. Si surt net significa que ja està cuinat. Del contrari el deixem uns minuts més.
- Traiem del forn i deixem que es refredi a temperatura ambient. Un cop ens hem assegurat de que ja està llest per menjar traiem el motlle i el deixem refredar a la nevera on agafarà la típica textura dels pastissos de formatge. També podem desemmotllar-lo un cop s’hagi refredat a la nevera.
- Preparem la melmelada de maduixa (en la següent secció expliquem com preparar-la de manera casolana) i quan el pastís de formatge s’hagi refredat l’escampem per tota la superfície.
- Ja podem gaudir del millor pastís de formatge del món!
Com preparar melmelada de maduixa casolana
Com a decoració m’agrada molt preparar una bona melmelada. Si et fa mandra preparar-la pots utilitzar qualsevol del supermercat però ja t’aviso que no és el mateix.
Nosaltres la farem de maduixa però també es pot fer d’altres fruits del bosc com nabius o gerds.
Ingredients
Com preparar la melmelada de maduixa
- Traiem la fulla de las maduixes, les rentem, les partim i les guardem en un bol.
- Exprimim la llimona per obtenir el suc i l’afegim amb les maduixes.
- Fiquem la barreja en una cassola i la deixem cuinar a foc lent durant uns 30 minuts.
- Passat aquest temps afegim els 400 grams de sucre i deixem cuinar uns 30 minuts més.
- Deixem la melmelada refredar a la nevera. A mida que es refredi anirà solidificant i agafant la textura típica de melmelada.
Recepta de pastís de formatge en Thermomix
Si ets de les persones que els hi agrada utilitza el robot de cuina per preparar els seus plats no et precupis ja que aquesta recepta també es pot cuinar fent servir algunes de les funcions de la Thermomix.
Preparació de la recepta pas a pas
- El primer pas es preparar la base de galetes del pastís de formatge. Per fer-ho fiquem les galetes Maria o Digestive dins del got del robot de cuina. Programem a velocitat 5-10 durant uns 10-15 segons.
- Seguidament afegim la mantega o la margarina. Es important que estigui a temperatura ambient. Mesclem els ingredients a velocitat 5 durant 5 segons.
- Un cop tenim tot ben barrejat procedim a preparar la base del pastís dins del motlle com hem explicat en la secció anterior.
- En aquest punt deixem el forn preescalfar a una temperatura d’uns 180 ºC.
- Mentre s’escalfa el forn afegim la resta d’ingredients que ens queden dins del got de la Thermomix i barregem tot durant 30-40 segons a velocitat 5-6.
- Fiquem la barreja dins del motlle on hem preparat la base amb les galetes i la mantega. Deixem refredar dins la nevera durant unes hores.
- Mentre es refreda podem anar preparant la melmelada o coulis de maduixa com hem explicat anteriorment.
- Un cop estigui fred col·loquem la melmelada per la superfície del pastís. Servim i ja podem gaudir d’un dels millors postres que existeix!
Trucs i consells per cuinar el millor pastís de formatge
Segur que has provat tot tipus de pastissos de formatge, alguns de més bons que altres. La recepta es majoritàriament la mateixa, es la forma de preparar-la del cuiner que canvia el resultat.
Seguidament et donem uns consells i alguns trucs per preparar un pastís de formatge per llepar-se els dits que segur que ningú que el tasti podrà oblidar.
Preparar una base de galeta consistent
Aquest pas es molt important per aconseguir una base ben consistent i cruixent. Col·loquem un tros de paper de forn al cul del motlle i afegim la barreja de galetes esmicolades i mantega. Premem ben fort per que la barreja quedi ben compacta.
Un truc per aconseguir que quedi ben cruixent es deixar-la cuinar al forn a una temperatura d’uns 160 ºC durant 10 minuts abans de continuar amb la recepta.
La mescla de formatges perfecta
Un altre punt important es aconseguir una barreja de Mascarpone i Filadèlfia ben homogènia amb el menor número de grumolls possible. Es important que els formatges es trobin en temperatura ambient.
En el pas que mesclem els formatges amb la resta d’ingredients es important utilitzar varetes manuals. En el cas que fem servir d’elèctriques recomanem l’ús d’un accessori com la pala.
Hem d’evitar l’entrada excessiva d’aire dins de la mescla ja que no volem que pugi molt.
Com fornejar el pastís adequadament
Abans d’afegir la mescla dins del motlle juntament amb la base de galeta recomanem greixar una mica el motlle amb margarina, mantega o una mica d’oli.
Un cop tenim el motlle ple amb la barreja deixem cuinar al forn seguint les instruccions que hem donat anteriorment.
El temps de cocció acostuma a ser de 20-35 minuts. El temps exacta depèn de cada forn. Per aquesta raó recomanem anar controlant el punt de cocció del pastís periòdicament fent ús d’un escuradents.
Punxem el pastís amb l’escuradents. Si surt net ens indica que ja està cuinat. De no ser així deixem uns minuts més i comprovem de nou fins que l’escuradents surti ben net.
Quan desemmotllar el pastís de formatge
Després de cuinar-lo al forn deixem reposar fins que ja no cremi i estigui a temperatura ambient.
El següent pas es tapar-lo amb paper de film i deixar-lo refredar dins la nevera durant unes quantes hores. Es recomanable preparar al pastís durant la tarda. D’aquesta manera el podem deixar refredar tota la nit i menjar-nos-el per esmorzar el dia següent.
Per aconseguir desemmotllar el pastís de formatge sense problemes podem utilitzar aquest truc: emboliquem el motlle amb un drap calent i esperem uns segons. Això farà que es desenganxi de les parets del motlle i que ens quedi un pastís de formatge perfecte.