recepta de trinxat de la cerdanya

Recepta de trinxat de la Cerdanya

Aquest plat típic de la Cerdanya, Andorra i la Seu d’Urgell el vaig provar per primer cop a l’estiu passat, quan vaig passar uns dies a les muntanyes, a un poble anomenat Alp, al costat de Puigcerdà.

Recordo que tornàvem de fer una llarga excursió pels prats del Cadí i vàrem decidir sopar en un restaurant on el plat estrella era aquest trinxat fet a base de col, patata i porc.

No les tenia totes en mi quan vam demanar el plat. No sabia si aquesta barreja d’ingredients em faria el pes.

I quina sorpresa quan vaig provar la recepta del trinxat de col i patata!

Vaig quedar molt sorprès de lo bo que estava aquest plat. Es cert que veníem de fer una llarga excursió i estava famolenc. No obstant, reconec que estava deliciós i vaig menjar fins estar ben tip.

Unes setmanes després, quan ja estava a casa, vaig decidir provar de cuinar-lo jo mateix. Era un plat senzill així que el primer cop que el vaig preparar va quedar força bo.

Es una recepta molt simple. Només necessitem una mica de col d’hivern, patates i cansalada de porc. Existeixen algunes variants. Per exemple, a la comarca de la Seu d’Urgell a vegades canvien la cansalada per papada de porc.

Recomanem acompanyar aquest plat típic dels pirineus catalans amb un bon got de vi negre de l’Empordà.

A continuació us deixem la recepta clàssica del trinxat de la Cerdanya. Pels que us agrada utilitzar el robot de cuina per preparar els vostres plats també em pensat en vosaltres. Tot just després de la recepta tradicional expliquem com preparar aquest plat de la Cerdanya usant la Thermomix.

Esperem que gaudiu molt d’aquest deliciós plat!

No tens cap ingredient? Aquí tens altres receptes semblants

Faves a la catalana

Faves a la catalana

Coca de recapte, la recepta clàssica de verdura escalivada sobre massa casolana

Coca de recapte

Albergínies farcides de verdures

Albergínies farcides de verdures

Coca de Trampó amb massa de cervesa

Coca de Trampó

Ingredients del trinxat de col

Descargar llista compra

Com fer trinxat de la Cerdanya

  1. Posem aigua en una cassola i la deixem a foc alt en els fogons.
  2. Mentrestant pelem les patates i les tallem a daus mitjans.
  3. Rentem la col per eliminar qualsevol rastre de sorra o altres contaminants. Trossegem la col.
  4. Quan l’aigua ja estigui bullint agreguem la patata i esperem uns 20-30 minuts. Es important anar comprovant l’estat de la patata punxant-la amb una forquilla ja que el temps que hem dit es aproximat.
  5. Un cop les patates comencin a estar toves afegim la col que hem rentat i trossejat prèviament i deixem la barreja 10-15 minuts més a foc mitjà.
  6. Durant aquests 10-15 minuts que deixem la patata i la col a la cassola podem aprofitar per cuinar la cansalada ibèrica de porc.
  7. Tallem les tires de cansalada i les afegim a una paella amb un rajolí d’oli d’oliva.
  8. Deixem a foc mitja i anem removent assegurant-nos de que els trossets es torren per totes bandes.
  9. Comprovem l’estat de la col i les patates i si estan llestes les traiem del foc i les posem en un recipient.
  10. Un cop els trossos de cansalada de porc estiguin ben torradets els retirem de la pella.
  11. Amb l’ajuda d’una forquilla, una cullera o d’unes varetes trinxem (aixafem) energèticament la barreja de col i patata.
  12. En la mateixa paella que hem utilitzat per la cansalada afegim els grans d’all pelats i laminats amb un rajolí d’oli.
  13. Un cop estiguin els alls torrats el retirem i afegim el trinxat de col i patata. Cuinem durant uns 10 minuts. Es important assegurar-nos que es fa per les dues bandes, com si fos una truita.
  14. Finalment trèiem el trinxat del foc. Tallem uns trossos de botifarra negre i l’aixafem amb la barreja que hem preparat. Sinó vols barrejar la col i la patata amb la botifarra també podem ficar-la en rodanxes per sobre sense triturar-la.
  15. Posem els alls i la cansalada per sobre el triturat de col, patates i botifarra.
  16. Emplatem i a gaudir d’aquest deliciós plat típic de la Cerdanya.

Elaboració del trinxat de la Cerdanya en Thermomix

  1. Fiquem la col d’hivern en el got de la Thermomix. Deixem triturar el vegetal durant 12 segons. Traiem la col triturada del robot de cuina i ho guardem per utilitzar-ho més tard.
  2. Afegim una mica d’oli en el got de la Thermomix i deixem 4 minuts a temperatura varoma i velocitat 1.
  3. Agreguem els alls pelats i els deixem a velocitat 5.
  4. Ara es hora d’afegir la cansalada ibèrica de porc amb els alls. Deixem cuinar a temperatura varoma i velocitat 1 durant 5-10 minuts.
  5. Afegim la col triturada, un got d’aigua i una mica de sal i ho deixem a 120 ºC i velocitat 1 durant 5 minuts més.
  6. Per acabar afegim la patata trossejada en daus i programem el robot de cuina o Thermomix durant un temps de 20-25 minuts a velocitat 1 i temperatura 120ºC.
  7. Acabem de triturar la patata i la col i afegim també a la barreja rodanxes de botifarra negre. La botifarra negre la podem també triturar o deixar per sobre el trinxat en forma de rodanxes.
imatge autor receptes

Rubén Cañadas

Vaig començar Novachef el 2020 durant el temps que vam estar tancats a casa. En tenir tant de temps lliure vaig passar molta estona a la cuina tastant diferents plats. Aleshores vaig decidir barrejar la cuina amb la meva altra gran passió: la programació web. Per això vaig decidir obrir aquest bloc on penjo les diferents receptes que vaig cuinant.

Ingredients

Procediment

Més receptes

X

És gratis! Uneix-te a la nostra increïble comunitat de cuina catalana

Descobreix al nostre butlletí gastronòmic receptes exclusives i secrets culinaris que portaran la teva cuina al següent nivell.

Aquesta recepta pot contenir els al·lèrgens següents: