- Ingredients
- Pas a pas
- Al·lergens
Recepta fàcil de truita de patates i ceba
La recepta d’avui em fa molta il·lusió. Aprendrem a preparar una deliciosa truita de patates amb ceba i esponjosa . Es un dels meus plats estrella i sempre me’l reservo per ocasions molt especials.
La preparació de la truita de patates és tot un art . Cada any es fan concursos on desenes de personas participan per a fer la millor truita de patates del país. Es increible com cada una de les truites és diferent tot i preparar-se de manera semblant.
A mida que agafes practica cadascú li dona el seu toc especial a la truita. A mi, m’agrada fer-la amb ceba tot i que hi ha gent que prefereix no afegir-li. Això ja és decisió de cadascú.
A més a mi m'agrada que quedi ben sucosa per dins mentre que per fora está quallada . Només pensar en la sensació de partir la truita amb la forquilla i sentir com per dins està ben sucosa se’m fa la boca aigua.
Si ets principiant a la cuina no et preocupis. Al principi, la recepta de truita de patata pot donar una mica de respecte però si segueixes pas a pas les següents instruccions estic segur de que faràs una truita deliciosa .
A més, en l'últim apartat de la recepta t’he deixat uns trucs i consells per a que puguis cuinar la millor truita del món!
Per cert, si t’agraden les receptes de truites no et pots perdre el nostre plat de truita de carbassó . Està deliciós!
Ja no m’enrollo més. És moment de posar-se el delantal i començar a cuinar. Espero que gaudeixis de la recepta!
No tens cap ingredient? Aquí tens altres receptes semblants
Ingredients
Com fer truita de patata amb ceba
- Pelem les patates. Recomano utilizar un pelador ja que anirem molt més ràpid. Les rentem i les assequem bé.
- Ara és hora de tallar-les. Hi ha mil formes de fer-ho i això depèn de cadascú. Hi ha gent que les talla a làmines fines, altre a làmines més gruixudes. Alguns les fan a daus i altres en forma de semilluna. Jo el que faig és fer làmines de tamany mitjà i després tallo cada una en 4 quarts (mirar foto més abaix).
- Agafem una paella gran i sobretot que sigui antiadherent. No volem que la truita se’ns destrossi quan li donem la volta. Afegim abundant oli d’oliva i posem les patates que acabem de tallar. És important que l’oli les cobreixi per aconseguir una cocció homogènia. Deixem cuinar a foc lent uns 25-30 minuts aproximadament. Mentre es cuinen podem afegir una miqueta de sal.
- Mentre s'està cuinant les patates, agafem la ceba, la pelem i la tallem a trossets ben petits. Hi ha gent que li agrada la truita de patates sense ceba. Si ets d’aquests et pots saltar aquest pas però jo recomano preparar-la sempre amb ceba.
- Agafem una paella apart, li posem un bon raig d’oli d’oliva i afegim la ceba. Deixem cuinar a foc mitjà durant uns minuts fins que estigui ben daurada. És important anar removent la ceba mentre es cuina per evitar que s’enganxi i es cremi.
- Un cop feta la ceba prenem un bol gran i trenquem els 6 ous a dins. Remenem els ous. Seguidament escurrim l’oli de la ceba i afegim els trossets de ceba dins del bol. Tornem a remenar.
- Quan estiguin fetes les patates, escurrim l’oli i les aboquem dins del bol amb la resta d’ingredients. Remenem tot i deixem reposar uns 10-15 minuts per a que es barregin bé tots els ingredients de dins del bol.
- Es hora de cuinar la truita. En una paella antiadherent afegim una mica d’oli d’oliva i posem a escalfar. Es recomanable que sigui una mica més petita que on hem cuinat la patata així tindrà més volum pero deixem aquesta elecció al criteri de cadascú. Esperem a que l’oli estigui ben calent abans d’afegir els ingredients per evitar que la truita s’enganxi.
- Un cop l’oli estigui ben calent afegim la barreja d’ou, ceba i patata a la paella i deixem cuinar a foc mitjà-alt durant uns 3-4 minuts. Quan veiem que es comença a quallar li donem la volta. Jo utilizo un plat ben pla per fer-ho. Tornem a ficar-la a la paella, però aquest cop per l’altra banda.
- Repetim el procés. Deixem cuinar a foc mitjà-alt durant 3-4 minuts. Aquests temps son aproximats. Això dependrà de cada cuina. A mida que agafis experiencia fent truita de patates aprendràs quins son els temps exactes. Cal destacar que a mi m’agrada la truita de patates poc quallada. M’agrada tallar-la i que l’interior estigui poc fet. Si la vols més quallada deixa-la un minut més per banda.
- Ja només queda posar-la en un plat i preparar una mica de pa amb tomàquet per acompanyar. Ja podem disfrutar d’un increíble plat típic de la dieta mediterranea!
Trucs per preparar la millor truita de patates
Preparar una bona truita de patates no és fàcil. És important seguir el pas a pas i a més tenir coneixement d’uns consells i trucs que ens permetràn presumir de fer la millor truita de patates del món.
Utilizar ceba caramelitzada
Un consell es prepara ceba caramelitzada. Ens portarà més temps pero els resultats són fantàstics.
Abans de començar a preparar la truita tallem la ceba en juliana i la deixem a la paella que es vagi cuinant molt lentament. Al cuinar-la tant lentamente, la propia ceba traurà els sucres del seu interior i aconseguirem una ceba caramelitzada boníssima.
Només es tracta de tenir paciencia. Aquest procés pot durar entre 40-60 minuts. Un cop tinguem la ceba caramelitzada la fiquem al bol i seguim la resta de pasos de la recepta.
Les patates han d’estar ben cuinades
És important que ens assegurem de que les patates no estan crues un cop passats els 25-30 minuts de cocció. El primer cop que vaig cuinar aquest plat, tot va quedar bé menys les patates, que estaven una mica crues. Creu-me quan et dic que el punt de cocció marca una gran diferencia.
Emprar una paella amb superficie antiadherent
Aquest punt és molt important ja que si ens equivoquem, al donar-li la volta es quedarà tota enganxada i farem un desastre a la cuina. Es recomanable tenir una paella amb una superficie antiadherent que només utilitzem per preparar truites i ous ferrats.
Afegir una mica de llet i llevat
Podem afegir un raig de llet a la barreja d’ous, patata i ceba i incús una mica de llevat Royal. Aquests dos ingredients ajudaran a que la truita de patates amb ceba quedi més esponjosa.
Utilitzar ingredients frescos de l’hort
No tothom pot seguir aquest consell pero si tens la oportunitat és molt recomanable utilitzar productes frescos de la terra. Els resultats canvien molt i es nota quan una truita de patates ha estat preparada amb ingredients de l’hort.