- Ingredients
- Pas a pas
- Al·lergens
Recepta fàcil de gaspatxo andalús
Ja queda poc per l’estiu i les temperatures ja estan pujant. El cap de setmana passat vaig preparar el primer gaspatxo andalús de l'any . Per això he decidit portar la recepta al blog pe a que tothom pugui gaudir-la durant els pròxims mesos de calor.
El gaspatxo el vaig provar per primera vegada a casa, ja que el meu pare el preparava com a primer plat després de passar el dia a la platja. La recepta la va aprendre de la meva àvia que era andalusa.
Aquesta sopa freda és típica de la gastronomia espanyola , més concretament del sud, de la comunitat autònoma d'Andalusia. Hi ha moltes maneres d'elaborar aquesta sopa preparada a base d'hortalisses.
Cadascú li dóna el seu toc. Hi ha gent que li agrada afegir ceba, pa o acompanyar-lo amb daus de pernil o trossos de verdures com ara pebrot o cogombre . Més avall t'expliquem els trucs i claus per aconseguir un autèntic gaspatxo andalús.
Avui en dia, moltes marques preparen gaspatxo i podem trobar-lo en tot tipus de supermercats. No obstant això, és molt millor preparar-lo de manera casolana. És una recepta molt senzilla que no et traurà més de 15 minuts.
El gaspatxo ha anat evolucionant a poc a poc al llarg de la història del territori espanyol. Antigament, aquesta sopa es componia de molts menys ingredients. Aquests eren pa, aigua, vinagre i oli d'oliva.
Era un plat que menjaven els pagesos del sud d'Espanya . Al voltant del segle XIX se li va afegir per primera vegada el tomàquet. Posteriorment se li van afegir més hortalisses com el pebrot o el cogombre.
A partir del gaspatxo han aparegut noves sopes fredes una mica diferents. Alguns exemples són el salmorejo cordovès o l'ajoblanco malagueny.
Aquest plat andalús ens aporta una gran quantitat de beneficis al nostre cos gràcies a totes les hortalisses i verdures que es fan servir en la seva preparació.
Si t'agraden els gaspatxos no et pots perdre el nostre deliciós gaspatxo de meló , la recepta de gaspatxo de síndria o el gaspatxo de maduixes .
Anem a la cuina que comencem!
No tens cap ingredient? Aquí tens altres receptes semblants
Ingredients
Com fer gaspatxo pas a pas
- El primer pas és rentar i pelar tota la verdura. Tallem les puntes del cogombre i el pelem. Per a més facilitat podem fer servir un pelador de verdura. Un cop ben pelat, ho tallem a rodanxes. Reservem en un recipient gran on posteriorment triturarem la barreja.
- Rentem bé els tomàquets i els tallem a quarts. Els guardem amb el cogombre.
- Pelem la dent d'all. Retirem el centre perquè no repeteixi i el piquem. Repetim el procés, però aquesta vegada amb la ceba. Reservem al recipient amb la resta de vegetals ja nets i pelats.
- Obrim el cogombre per la meitat, retirem les llavors del seu interior i el netegem amb aigua abundant. Seguidament ho tallem i ho afegim al bol.
- Tallem el pa a trossos, els passem una mica d'aigua perquè quedin humits i els afegim amb les hortalisses. És important deixar el pa amb l'aigua durant uns minuts fins que ja no estigui dur.
- Afegim un rajolí de vinagre i els 100 ml d'oli. La quantitat depèn de cada persona. A mesura que facis gaspatxo aniràs agafant el teu propi toc. Afegim també una mica de sal.
- Triturem tots els ingredients amb la batedora fins que estigui líquid.
- Seguidament passem la barreja triturada pel colador per retirar llavors i pells de les hortalisses. Provem i rectifiquem si cal.
- Si encara no està líquid del tot, triturem durant uns segons més i guardem el gaspatxo a la nevera almenys durant 1 hora per servir ben fred. Opcionalment podem afegir una mica d'aigua freda per liquar una mica la barreja.
- Un cop estigui ben fresquet el servim en plats fondos. A la següent secció et mostrem quina guarnició pots fer servir per acompanyar el gaspatxo andalús.
- Ja podem gaudir d'aquesta autèntica recepta de gaspatxo andalús casolà!
Guarnició pel gaspatxo
Si tenim gana i volem que sigui el nostre plat principal és recomanable acompanyar el gaspatxo amb ingredients addicionals. Podem afegir crostons de pa torrat, trossos de ceba, trossos de pebrot o cogombre.
Fins i tot podem acompanyar-lo d'ou cuit o dauets de pernil, encara que aquests últims són més típics del salmorejo de Córdoba.
Consells per preparar el millor gaspatxo tradicional casolà
Aquesta sopa freda de tomàquet és molt fàcil de preparar. No obstant això, si tenim en compte les claus següents aconseguirem un resultat excel·lent a la cuina.
Tipus de tomàquets
El gaspatxo és una sopa freda feta a base de tomàquets. Per aquesta raó, la qualitat dels tomàquets usats a la recepta és crucial per aconseguir un bon resultat.
Normalment es fan servir els tomàquets de pera ja que tenen una pell fina, poques llavors i són força carnosos. No obstant això, si tens la sort de tenir un hort, aleshores sens dubte el millor és fer servir els teus propis tomàquets.
Ús de pa
La utilització de pa per preparar el gaspatxo andalús és opcional. No obstant, a mi m'agrada fer-lo servir ja que afegeix consistència. Si t'agrada més líquid llavors el millor és fer-ho sense pa.
La ceba en el gaspatxo
Si afegeixes aquest ingredient és important que sigui en poca quantitat. Ja que, si ens excedim, el potent gust de la ceba pot emmascarar la resta de sabors empitjorant el resultat del nostre gaspatxo.
Macerar les hortalisses
Si vols potenciar el sabor de les hortalisses, un truc és banyar les verdures ja tallades amb vinagre, oli i sal. Deixem macerar en un recipient durant algunes hores. El millor és deixar-les abans de l'elaboració del gaspatxo.
Fer glaçons de gel per refredar
És important no fer galledes de gel per accelerador el refredat. El seu ús pot aigualir la barreja i reduir el sabor del gaspatxo. El millor és tenir paciència i deixar-ho el temps que sigui necessari dins de la nevera o nevera.