- Ingredients
- Pas a pas
- Al·lergens
Recepta fàcil d’escalivada al forn
La escalivada es un plat típic de la regió de Catalunya, amb origen a les zones rurals catalanes on s’utilitzaven les hortalisses collides al hort per preparar-la.
Es tracta d’una recepta molt fàcil d’elaborar. Tan sols necessitem alguns pebrots vermells , algunes albergínies, tomàquets y cebes.
El nom d’aquest plat prové del verb escalivar. Escalivar es un mètode de cocció on els aliments es preparen al caliu, es a dir, en una barreja de brases incandescents i cendres.
No obstant, l’escalivada també es pot preparar utilitzant un forn, ja que molta gent no tenim la opció de cuinar-la al caliu. Per aquesta raó, avui porto al blog de cuina com preparar-la usant el típic forn que tots tenim a casa.
La meva manera preferida de menjar escalivada es sobre una torrada de pa acompanyada de tonyina i d’unes bones anxoves de l’escala. Si t'ha agradat aquesta recepta, aleshores no et pots perdre com fer una deliciosa coca de recapte .
No tens cap ingredient? Aquí tens altres receptes semblants
Ingredients
Com fer escalivada al forn
- El primer pas de la recepta es preparar les hortalisses per ficar-les al forn. Les rentem amb aigua abundant i les deixem assecar o les assequem amb un drap net.
- Traiem la part de dalt de les albergínies i els hi fem alguns talls per facilitar la cocció.
- En el cas de la ceba, la pelem i li passem també un aigua. Assequem amb paper de cuina absorbent.
- Seguidament, agafem una safata apta per forn i la recobrim amb paper d’alumini.
- Afegim les albergínies, pebrots vermells, tomàquets i ceba sobre la safata i els hi fiquem un rajolí d’oli d’oliva.
- Preescalfem el forn a 200 ºC i un cop estigui llest afegim les verdures.
- Fornegem durant 1 hora aproximadament. Es important controlar la cocció ja que el temps exacta dependrà de molts factors com el tipus de forn o la mida dels vegetals. Per comprovar l’estat de les hortalisses es recomanable punxar-les. Quan entra sense cap impediment significa que ja estan cuinades.
- Un cop fets apaguem el forn i els deixem refredar. Quan estiguin ben freds els traiem i ja podem començar a pelar.
- Per pelar el pebrot simplement traiem la pell amb les mans. També es recomanable treure les llavors que tenen en el seu interior. Tallem els pebrots en tires i els guardem per més tard.
- Repetim el procés amb les albergínies i les tallem en tires. Reservem.
- Les cebes les podem tallar en quarts o en mitjos. Seguidament anem traient capes fins que quedin en forma de tires.
- Els tomàquets els pelem. La pell sortirà molt fàcilment després de cuinar-los. Els tallem per la mitat.
- Posem tot en un recipient de vidre o en un plat. Tirem per sobre una mica de pebre, un rajolí d’oli i una mica de salt.
- Ja podem servir i gaudir d’aquest exquisit plat d’escalivada al forn. En la següent secció t’ensenyem com acompanyar aquest plat.
Acompanyament per l’escalivada
Podem acompanyar una gran varietat de plats i receptes amb escalivada. No obstant, el meu plat preferit son les torrades d’escalivada amb tonyina i anxoves. Està deliciós!
Podem utilitzar pa de pagès o de barra. El torrem i afegim l’escalivada que hem preparat per sobre. Opcionalment, podem untar el pa amb una mica de tomàquet.
Posem per sobre tonyina i algunes anxoves i ja tenim una exquisida torrada feta amb escalivada al forn, anxoves i tonyina.