mandonguilles amb bolets: la recepta tradicional que triomfa a la tardor

Recepta de mandonguilles amb bolets

Les mandonguilles amb bolets són un plat tradicional de la cuina catalana, amb una història que es remunta a segles enrere. Les mandonguilles, conegudes en altres parts del món com a albondigas en castellà o meatballs en anglès, són boles de carn picada, normalment una combinació de vedella i porc, barrejada amb ous, pa ratllat i espècies. Aquestes boles de carn són populars en moltes cultures i han estat preparades de diferents formes al llarg de la història, però a Catalunya, la seva combinació amb bolets és una tradició especialment arrelada.

L'origen de les mandonguilles no està clar, però es creu que poden tenir influències àrabs, que van introduir plats semblants amb carn picada a la Península Ibèrica durant la seva ocupació. En la cuina catalana, les mandonguilles es van adaptar a ingredients locals i estils de cuina tradicionals, com l'ús de bolets, que són molt valorats en la gastronomia catalana, especialment a la tardor, quan els boscos catalans són plens d'aquest ingredient tan preuat.

Els bolets són fonamentals en la cultura gastronòmica de Catalunya, tant que la caça de bolets o “anar a fer bolets” és una activitat molt popular, especialment a les zones muntanyoses.

Hi ha una gran diversitat de bolets que es cullen a Catalunya, com els rovellons, els camagrocs, els ceps i les trompetes de la mort, i tots ells poden ser utilitzats en aquesta recepta, donant variacions segons la temporada o la disponibilitat.

Un aspecte interessant de les mandonguilles amb bolets és que és un plat que admet moltes variacions segons la zona o la preferència personal. Per exemple, la salsa pot fer-se amb vi blanc, vi ranci o amb una mica de brandi per donar-li més profunditat de sabor. En altres versions, a la salsa se li pot afegir tomàquet, pastanaga o fins i tot pèsols, oferint una combinació de textures i sabors.

A més, aquesta recepta es presta molt bé a adaptar-se a les diferents èpoques de l'any. A la tardor, és freqüent utilitzar bolets frescos, recent collits, mentre que a la resta de l'any es poden utilitzar bolets deshidratats o fins i tot congelats. Aquesta flexibilitat la converteix en una recepta versàtil que es pot preparar durant tot l'any.

En algunes cases, les mandonguilles són fregides prèviament, mentre que en altres receptes es prefereix cuinar-les directament dins la salsa, fent-les més lleugeres i amb menys oli.

Una altra variant interessant és la possibilitat de substituir la carn per opcions vegetals com la soja texturitzada o el seitan, una opció cada cop més popular en les dietes vegetarianes o veganes.

Si t’agraden les mandonguilles aleshores no et pots perdre les nostres mandonguilles amb sípia o les mandonguilles a la jardinera .

Si el que busques són receptes amb bolets aleshores has de tastar el fricandó de vedella amb bolets o la vedella amb bolets .

No tens cap ingredient? Aquí tens altres receptes semblants

Vedella amb bolets

Vedella amb bolets

Canelons a la catalana o de Sant Esteve, la recepta de Nadal per sorprendre els convidats el 26 de desembre

Canelons a la catalana

Costella de porc al forn, la recepta de costellam a baixa temperatura per llepar-te els dits

Costelles de porc al forn

Conill al ajillo

Conill al ajillo

Ingredients

Descargar llista compra

Com fer mandonguilles amb salsa i bolets

  1. Preparar la massa de les mandonguilles: En un bol gran, barregem les carns picades (vedella i porc) amb els ous, els rovells d'ou, el pa ratllat, la molla de pa remullada en llet, l'all picat i el julivert. Salpebrem al gust. Ho mesclem tot fins obtenir una massa homogènia.
  2. Fer les mandonguilles: Formem boles de la mida que més t’agradi (no et passi) amb la massa de carn i les enfarinem lleugerament.
  3. Fregir les mandonguilles: Escalfem oli d'oliva en una paella gran i fregim les mandonguilles fins que estiguin daurades per fora. Les reservem en un plat amb paper absorbent per eliminar l'excés d'oli.
  4. Sofregir la ceba i els bolets: En la mateixa paella on hem fregit les mandonguilles, retirem l'excés d'oli i afegim una mica més d'oli fresc si cal. Sofregim la ceba i l'all a foc mitjà fins que estiguin daurats. A continuació, afegim els bolets i els cuinem fins que perdin tota l'aigua i estiguin daurats.
  5. Afegir el vi blanc: Afegim el vi blanc i deixem que redueixi durant uns 5 minuts perquè s'evapori l'alcohol.
  6. Afegir el brou de carn i la nata: Afegim el brou de carn i cuinem la salsa durant 10 minuts més. Després, incorporem la nata per cuinar i remenem bé fins obtenir una salsa cremosa.
  7. Acabar de cuinar les mandonguilles: Col·loquem les mandonguilles dins la salsa i les deixem coure a foc lent uns 10 minuts més perquè absorbeixin els sabors de la salsa.
imatge autor receptes

Rubén Cañadas

Vaig començar Novachef el 2020 durant el temps que vam estar tancats a casa. En tenir tant de temps lliure vaig passar molta estona a la cuina tastant diferents plats. Aleshores vaig decidir barrejar la cuina amb la meva altra gran passió: la programació web. Per això vaig decidir obrir aquest bloc on penjo les diferents receptes que vaig cuinant.

Ingredients

Procediment

Més receptes

X

És gratis! Uneix-te a la nostra increïble comunitat de cuina catalana

Descobreix al nostre butlletí gastronòmic receptes exclusives i secrets culinaris que portaran la teva cuina al següent nivell.

Aquesta recepta pot contenir els al·lèrgens següents: