llata de vedella amb bolets: el guisat perfecte per a la tardor

Recepta de llata de vedella amb bolets

La llata de vedella amb bolets és un plat tradicional català amb profundes arrels en la cuina de muntanya, especialment típic durant la tardor, quan els bolets estan en plena temporada. La llata, també coneguda com a "aguja" en altres regions, és un tall de vedella molt apreciat per la seva tendresa i versatilitat en guisats de cocció lenta.

El costum de guisar carn amb bolets és comú a les zones rurals de Catalunya, on les famílies aprofitaven la temporada de bolets per fer plats substanciosos i nutritius que aguantessin el fred dels mesos tardorencs i d’hivern.

Els bolets, collits directament dels boscos, com els rovellons, ceps o camagrocs, afegeixen una capa de sabor complexa que converteix aquest plat en una delícia molt estimada.

Tot i que la versió clàssica es fa amb llata de vedella, hi ha altres variants que utilitzen talls diferents de carn com el gerret o fins i tot el filet de pobre. Els bolets poden variar segons la temporada i la zona, però els rovellons, ceps i trompetes de la mort són alguns dels més utilitzats.

Si t’agraden les carns amb bolets aleshores has de probar el fricandó amb bolets , la vedella amb bolets o les mandonguilles amb bolets .

No tens cap ingredient? Aquí tens altres receptes semblants

Rovellons a la planxa

Rovellons a la planxa

Pollastre amb bolets i arròs, la recepta perfecta per a un dissabte de tardor

Pollastre amb bolets

Vedella amb bolets

Vedella amb bolets

Mandonguilles amb bolets: la recepta tradicional que triomfa a la tardor

Mandonguilles amb bolets

Ingredients

Descargar llista compra

Com fer llata de vedella amb bolets

  1. Salpebrem la llata de vedella i la segellem en una cassola amb oli d'oliva calent fins que estigui ben daurada per tots els costats. Quan estigui ben enrossida, la retirem i la reservem.
  2. A la mateixa cassola, afegim les cebes tallades a làmines, el porro, els alls i les pastanagues a trossos. Coem a foc mitjà fins que les verdures quedin tendres i agafin un color daurat.
  3. Afegim la copa de vi blanc i la de vi ranci a la cassola. Remenem bé per desglassar les verdures i deixem que l'alcohol redueixi uns 5 minuts.
  4. Tornem a posar la llata a la cassola amb les verdures i afegim el brou de carn, just per cobrir la carn. Afegim la branca de farigola. Tapem i deixem que faci xup-xup a foc baix durant 1 hora i 45 minuts, o fins que la carn quedi ben tendra.
  5. Mentrestant, netegem els bolets i els tallem a trossos mitjans. En una paella amb oli, saltem els bolets fins que estiguin daurats i hagin perdut l'aigua. Els reservem.
  6. En un morter, piquem l'all, el julivert, les ametlles i els carquinyolis fins obtenir una pasta espessa.
  7. Quan la carn estigui ben tendra, la retirem de la cassola i passem la salsa per un colador xinès per aconseguir una textura fina. Tornem a posar la salsa a la cassola, incorporem la carn tallada a rodanxes, afegim els bolets saltejats i la picada. Deixem que faci xup-xup uns 10-15 minuts més perquè s'integrin els sabors.
  8. Un cop hem integrat els bolets i la picada, deixem reposar el guisat uns minuts fora del foc perquè els sabors es barregin millor i la carn absorbeixi bé la salsa.
  9. Ja només ens queda servir-la i gaudir d'un autèntic plat de tardor.
imatge autor receptes

Rubén Cañadas

Vaig començar Novachef el 2020 durant el temps que vam estar tancats a casa. En tenir tant de temps lliure vaig passar molta estona a la cuina tastant diferents plats. Aleshores vaig decidir barrejar la cuina amb la meva altra gran passió: la programació web. Per això vaig decidir obrir aquest bloc on penjo les diferents receptes que vaig cuinant.

Ingredients

Procediment

Més receptes

X

És gratis! Uneix-te a la nostra increïble comunitat de cuina catalana

Descobreix al nostre butlletí gastronòmic receptes exclusives i secrets culinaris que portaran la teva cuina al següent nivell.

Aquesta recepta pot contenir els al·lèrgens següents: